Fasen va vi är smarta!



Är det något som jag blir arg över så är det när affärer och företag försöker profitera på barnen. De vet om att barnen utgör en enorm hävstång genom sitt tjat. Som trött förälder är det förstås lätt att ge med sig eftersom det bara gäller ett par kronor oftast.

Ett sånt exempel är de där åkattraktionerna som står i affärer lite överallt. Ibland iform av en helikopter, ibland en elefant eller en häst och ibland, som på bilden, en dragster. För "bara" tio kronor får barnet åka upp och ner i tjugo sekunder. Snudd på bedrägeri om du frågar mig eftersom de är så strategiskt placerade och genom sin storlek och sina färger är oerhört förföriska för barnen. Dessa maskiner lurar vi varje gång. Vi leker i dom utan att betala. Jag brukar fantisera ihop ett äventyr och så låtsas vi att bilen kör eller helikoptern flyger. Själva äventyret (som inte kostar nåt) är mycket större underhållning än att åka fram och tillbaka i tjugo sekunder.

I dagens samhälle utsätts barnen för ett enormt köptryck via en uppsjö av kanaler och där gäller det för oss föräldrar att stå på oss. Om vi är tillräckligt starka och inte går på bluffen så blir det till sist inte lönsamt att försöka profitera på barnen. Det som krävs är dock 100 % fokus!

Jag och Malin införde för ett år sedan en regel till! Vi köper ALDRIG leksaker som är kopplade till något TV program eller film. Jätte enkel regel! Är man dessutom konsekvent så slutar barnen att tjata. Nyckeln är att vara konsekvent. Tittar man på leksaker som är skapade genom filmer så får man ofta betala 3-4 gånger mer! Det är fullständigt oacceptabelt.

Ett aktuellt exempel är filmen Cars eller Bilar som den heter på svenska. Bland ungar i Neos ålder har den här filmen ett stort genomslag. Filmen i sig är lysande. Kanske den bästa animerade filmen som någonsin gjorts. Den har dessutom ett riktigt bra budskap som jag anser vara ovärderligt för ett barn att ta emot.

Det som gör mig förbannad är kommercen runt ikring. Inte helt oväntat har man tillverkat en bilbana i Cars tema. Den kostar mångdubbelt mer än en vanlig bilbana kostar bara för att själva bilarna som kör har designen som Blixten McQueen och de andra tävlingsbilarna från filmen. Frågan är dock om det är roligare att leka med? I början kanske eftersom barnen är så associerade med filmen men efter en timmas lek är det nog strunt samma.

Det fina är att barn är oerhört förståndiga. Om du förklarar det här för dina barn så förstår dom. Neo är fyra år och han kan i detalj förklara varför mamma och pappa vägrar köpa den här typen av leksaker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0