Insikter på akuten

var på akuten igår. Fick där ett spännande möte med en kvinna som skadat sin axel då hon ramlat. Duktigt berusad som hon är skriker hon högljutt: Hur länge skall man behöva vänta egentligen? Det är verkligen lustigt med tanke på att hon precis anlänt till akuten. Efter två timmar tycker de flesta väntande inklusive personalen att det är mindre lustigt.

Ju längre vi väntar desto tydligare blir bilden vad som har hänt henne och hur hon är som människa. En läkare kommer för att kolla henne i förbifarten. Ber henne lyfta armen. Jag kan inte. Det gör för ont. Jag kan inte ens gå skriker hon argt. Han undersöker snabbt axeln och hittar snabbt smärtcentrum varpå hon högljutt kvider: Jävla läkare skall du skada mig ännu mer! Lär dig att tala svenska för helvete så kanske du kunde prata med patienterna istället för att göra dem illa. Det där sista är obefogat. I mitt jobb stöter jag på en hel del invandrare och en del av dem har svårt att göra sig förstådda på svenska. Den här läkaren är inte en av dem. Hans brytning är inte heller särskilt påtaglig.

Rätt dom det är säger hon: Nej nu skall jag gå ut och röka. Det där med att det gör ont och att hon inte kan gå är som bortblåst. Hon kan dessutom gå ganska fort trots den påtagliga berusningen. När hon är tillbaka från rökpausen börjar hon åter ropa: Aj vad ont det gör. Jag kan inte gå. Hur länge skall man behöva vänta?

Eftersom ingen längre bryr sig om hennes störiga beteende börjar hon nu interagera med de andra väntande. Då blir det klart att hon halkat när hon skulle ge hundarna vatten. De där jävla hundarna som hon aldrig velat ha. Det är hennes sambos hundar. Det är hundarnas fel att hon ramlat och hennes sambos fel för om han inte skaffat dessa hade det aldrig hänt. Det är tydligt att det här är en kvinna som älskar att ta ansvar för sina egna handlingar och gärna sätter sin nästa i första rummet. :)

Jag sitter en bit bort så det dröjer ett tag innan hon kommer fram till mig. Är inte alls särskilt sugen på att prata eller coacha med tanke på värken i mitt knä. Tänker dock att jag kanske kan lära henne något värdefullt.

När hon sätter sig bredvid mig tar jag till orda på en gång. Fattar att jag måste bekräfta henne och allt hon sagt om jag skall ha en chans att nå in. Säger därför allt hon vill höra även om jag inte delar något av det.

Väldigt ned-kortat säger jag ungefär så här: Har sett och hört hur du har blivit behandlad här. Jag känner verkligen med dig som har fått vänta så länge. Jag har minsann sett hur de har låtit andra gå före dig. Och läkaren som var så hårdhänt mot dig. Fruktansvärt. Jobbigt när de inte kan svenska också. Känner också att din sambo beter sig riktigt illa. Jag menar vem är viktigast egentligen Du eller hundarna? Om han nu skall ha hundar så borde han åtminstone ta hand om dem själv. I takt med att jag radar upp precis det som hon vill höra lyser hon upp mer och mer. Det är tydligt att hon vid det här laget ser mig som kompis.

Jag tänker att nu kan vi börja coachandet. Frågar henne därför: Med tanke på hur mycket skit du har fått stå ut med idag och ändå lyckas hålla fattningen så måste du vara en väldigt stor människa.
Det där gillade hon att höra. Ni skulle ha sett ögonen på henne!

Finns det någonting som du kunde gjort för att förhindra det som hände dig idag?

Hon blir tyst ett bra tag innan hon fattar. Då säger hon: Fan, skall man inte få dricka ett glas utan att det blir en jävla massa tjat. Hon går och sätter sig på en bänk längst bort i korridoren och där sitter hon sedan knäpp tyst tills läkaren kom och hämtade. Hon fattade poängen helt klart.

Det spännande är att det är så uppenbart vad som är fel i den här historian och många gånger är det väldigt enkelt att se andras problem. Att däremot se sina egna är inte alltid helt enkelt. Om hon bara kan bli medveten och kan förstå ansvaret i sina handlingar så är det här början på ett helt nytt liv. Skulle gissa att vi alla har varit där någon gång. Vi vill liksom inte höra sanningen. Vi vill inte ta ansvaret. Vi vill inte ändras. I stället är det hela övriga världen som skall ändra på sig. Jag har lärt mig att när jag driver ett sådant resonemang själv då är det alltid jag som måste ändras. Aldrig hela världen.

Vad mitt knä beträffar så hoppas jag att det blir bra i veckan för på fredag väntar EM i Bonn.


036 IN ACTION - Du är magisk!

Det blir en lite annorlunda utgåva av In Action den här gången. De senaste veckorna har varit mycket omvälvande för mig. Jag blev Skandinavisk mästare i humortal.  I coachstolen har jag haft några av mina största utmaningar någonsin. Jag har träffat människor som har blivit så kränkta och utnyttjade att jag tappar fattningen. Kan liksom inte ta in det riktigt. Har dessutom genomfört en mycket uppskattad föreläsningsserie tillsammans med Torkild Sköld. De enorma mängder lovord vi har fått är helt makalöst häftigt att läsa. 
 
När jag satt på tåget från Malmö till Borås för någon vecka sedan var jag helt paralyserad. Kontrasterna var så massiva att jag aldrig någonsin varit med om liknande. För åtta år sedan hade jag nog inte kunna tänka mig att jag skulle få förtroendet och möjlighet att uppleva allt det här. Gjorde därför ett försök att få ur mig det jag känner. Varför jag lägger all tid på dessa svåra möten när jag kunde valt en betydligt enklare karriär. Varför jag utsätter mig för det här när jag kunde ta ett vanligt jobb och leva enkelt med min familj.
 
För det finns en anledning och här är mitt försök att försöka återge den.
 
 
Det verkar ha träffat väldigt rätt för när jag publicerade den här på Facebook delades den snabbt av flera hundra personer och har nu setts av tusentals. Tror inte jag har nått ut på det här sättet någon gång tidigare. Tänkte därför att även ni In Action läsare skulle uppskatta dikten.
 
Vill du också dela den på facebook så finns den här:
 
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151201027022381&set=pb.574937380.-2207520000.1352453033&type=3&theater#!/photo.php?fbid=10151201027022381&set=pb.574937380.-2207520000.1352453076&type=3&theater
 
Önskar dig en helt makalöst bra helg!
 
Lev Nu - För allt vad du är värd!
 
Kram
Jesper
 
 
 
Prenumeration på In Action

Om du tycker att In Action är av värde för dig och Materialet gör skillnad i ditt liv så är jag tacksam om du rekommenderar det vidare till andra. Att bli prenumerant är mycket enkelt. Man besöker www.jespercaron.se och klickar på knappen ”IN Action”. Därefter fyller man i formuläret och sedan är man prenumerant!

Copyright © Actionplant AB - Innehållet i IN ACTION får kopieras och distribueras för ickekommersiellt bruk så länge som författarens namn, hemsida och kontaktinformation medföljer. Copyrighten upprätthålls av din personliga ärlighet och integritet.

 
 
 

Bilder från turnén

 
Det var bra tryck i Västerås. På plats fanns dessutom ett par viktiga kunder i publiken. Kändes fint att kunna leverera ett bra resultat.
 
 
Har kört tre stycken föreläsningar tillsammans med Torkild Sköld i höst. Första föreläsningen körde vi i Borås och det gick hur fint som helst. I Malmö hade vi hittat formen rejält. Vi blev helt chockade över det gensvar vi fick. Det var det här vi hoppades skulle hända när vi bestämde oss för att göra en föreläsning tillsammans.
 
 
Förra veckan var vi i Göteborg och även det gick riktigt bra. Torkild Sköld och jag lärde känna varandra vid ett av mina absolut första uppdrag. Han var tydligen nöjd eftersom han genom åren tipsat om mig för olika företag. Behöver jag säga att jag är tacksam för det? När Torkild bestämde sig för att bli föreläsare för 1,5 år sedan ringde han och frågade om jag ville ge några råd. Tvekade inte en sekund. Har ju gjort 1 miljard missar och lärt mig en hel del under mina 6 år som föreläsare. Förhoppningsvis kunde jag bidra med något. Har dessutom sett honom ett 10 tal gånger senaste åren för att ge feedback. Detta har lett till en väldigt nära vänskap oss emellan. Känns precis hur bra som helst. Det är avgjort roligare att arbeta som föreläsare nu.
 
Sedan häpnar jag över hur snabbt han har utvecklats. Det finns föreläsare som varit i branschen i 10-15 år som inte levererar samma kvalitet som han gör. Det är alltså ingen tillfällighet att han fick priset Årets bästa nya föreläsare 2011 och att hans facebookblogg fullständigt exploderar. Det är mycket välförtjänt. Han jobbar hårt för det. En annan anledningen är att han är genuin. Det finns många lallare där ute som snackar en sak på scenen men som privat lever ett helt annat liv. Torkild är genomäkta och han har dessutom något viktigt att berätta. Det är en skön mix mellan skämt och allvar som jag tycker är så viktigt. Hatar när det blir för ytligt och glättigt eller för gravallvarligt. Det är konst att kunna balansera de båda och den konsten bemästrar Torkild. Har du ännu inte sett honom föreläsa så måste du bara göra det.
 
 
Till sist vill jag bara uttrycka en enorm tacksamhet för att Peter på Wimab har satsat på oss. De är väldigt noggranna med att bara jobba med de allra bästa. Det är Kaj Pollack, Mia Törnblom och Manuel Knight som gäller. Det kändes som ett stort förtroende att ha med sig Wimab i ryggen. Peter var dessutom väldigt nöjd med det vi gjorde. Han måste ha väldigt bra omdöme. hehehe :) 
 
Det är roligt att vara Jesper Caron nu helt klart.
 
 

RSS 2.0