Föreläsning för KOMPISar

Idag har jag varit i Arboga och kört en föreläsning för ett gäng personliga assistenter och föräldrar till funktionshindrade barn. Kompis är namnet på ett slags gemensam ägt assistansbolag. Det blev ett innerligt möte och de var verkligen på hugget. Fick jättefina erkännanden i utvärderingarna. Jag hade dessutom förberett en helt ny del som jag premiärprovade idag. Fick jätte bra respons på den.



Här gör vi den klassiska "pennan övningen" tillsammans. Kommer ihåg första gången jag såg den här övningen. Det måste vara över femton år sedan. Det var en amerikan som jag glömt namnet på som höll en utbildning på företaget jag arbetade på då som gjorde den. Jag tror att han hette Parick Davids. Sedan dess har den alltid funnits med i baggaget av övningar.  Nu har jag sett att det är ett antal föreläsare som plockat upp den. Mycket beroende på att den är så enkel och kraftfull.

Dag 79 - New Life 101 Utomhusträning med Jörgen



Fick gå upp extra tidigt idag för att hinna köra en timma träning innan jag skulle med tåget idag. Det blev ett intensivt löppass tillsammans med Jörgen idag. Vi körde utomhus för första gången och det var kul. Perfekt väder för utomhusträning idag. Helt nöjd med passet.

Dag 78 - New Life 101 Ny cykeldator

Började veckan med två träningspass. En lång powerwalk och en timma cykel. Dagen till ära hade jag fått en helt ny cykeldator. En Shimano SC-M300. Inbyggd dynamo i navet och massor av värdefull information. Känns skönt att slippa ladda batterier jämt och ständigt.


Dag 77 - New Life 101 Äventyr på inlines



Idag var det dags för ännu en utmaning. Precis som i fredags handlade det mycket om att övervinna rädsla och våga lita på kroppens förmåga. Inlines är en träning som jag gillar. Det hör till de mer äventyrliga kategorierna av träning. Jag har en vision om att kunna köra långdistans på inlines. Det var ett par år sedan jag på allvar körde så det var både lite läskigt och nervöst. Kände precis som i fredags att kroppen var fylld av rädsla för att sätta igång något i fötterna.

Väl ute på gatan gick det som tåget. Det var skönt i den ljumna sommarkvällen. Efter bara ett par minuter var jag inne i det. Kände att jag kunde öka tempot rejält. Efter träningen var jag lite rörd över att jag kunde fullfölja. Någonstans inom mig kände jag ett hopp om att jag kanske kan få tillbaka min kropp så som jag drömt om. Nu blir det skönt att softa lite.

Summerar jag veckan så har jag tränat avsevärt mer än de tolv timmarna som är målsättningen. Snyggt jobbat Jesper! I veckan som kommer har jag tre föreläsningar och inser att det blir en utmaning att få in alla träningspass men jag skall göra mitt yttersta. Det måste gå att få ihop föreläsande och träning.

Dag 76 - New Life 101 Familjepromenad



Vi var ute på en tvåtimmars promenad idag. Jätte härligt i den magiska sommarvärmen. Hade träningsvärk efter gårdagens löpträning.


Dag 75 - New Life 101 Att löpa eller inte löpa



Idag var dagen som jag väntat på och samtidigt fasat för ett bra tag. Jag älskar att träna utomhus och löpning är på något sätt en form som utsätter kroppen på ett bra sätt. Har en känsla av att om jag kan bli riktigt löptränad så kommer jag att älska det.

Efter sex år av konstanta problem med fötterna (Det har ni aldrig läst tidigare va?) har jag dock velat skjuta upp provpasset hur länge som helst. I Tibro har de dock ett fantastiskt bra löparspår som passar bra för ett första pass. Jag kände hur hjärtat bultade när vi satt i bilen för att åka dit. Alla år av smärtor nivå 7,8,9,10 på en 10 gradis smärtskala gör att jag fortfarande håller på att bygga upp tron på min egen kropp. Väl framme vid spåret var jag nästan yr. Jag insåg att med så mycket rädsla i kroppen är jag knappast i ett bra tillstånd för att kunna testa löpning på ett bra sätt.

Jag bestämde mig ändå för att prova och vara såpass lyhörd att jag skulle sluta så fort jag kände den minsta tendens till smärta. Det sista jag önskar just nu är 10 veckor på kryckor lagom till semestern. Jag sprang tillsammans med min kära fru Malin som satte ett rätt OK tempo. Pulsen upp i 170. I cirka en kilometer satt spänningen och rädslan i kroppen och sedan började det ge sig. Efter två kilometer var känslan helt borta. Som planerat körde jag bara 2,5 kilometer.

Känslan av att "gå i mål" utan att foten gjorde ont var obeskrivlig. Det kändes oerhört hoppfullt. Inga antydningar till smärta uppstod heller under eftermiddagen. Imorgon blir det vila igen för att inte förta mig. Jag känner mig själv och vet att jag har en tendens att ryckas med och här gäller det att vara smart i stället för impulsiv. Om fötterna känns bra imorgon så kör jag nog ett pass på söndag igen.

Tycker dessutom att jag så här 75 dagar in i mitt nya liv ser mycket smalare ut. Den där supermagen som jag dragit på har minskat betydligt. Det finns en hel del kvar men jag är helt klart på rätt väg.


Dag 74 - New Life 101 Återhämtning

Efter onsdagens hårda träning kände både jag och kroppen att vi förtjänade en dags vila. Körde dock ett kort pass in till kontoret och detta pass blev jobbigare än jag först trodde eftersom växelvajern gick av. Tyngsta växlen i 1,5 mil. Bra träning! hehe



Vi skall åka till Malins föräldrar och fira midsommar och idén är att jag skall prova på ett löppass. Redan tanken på att springa gör mig lite orolig. Skall förbereda mig mentalt för att inte ha kvar rädslan i kroppen.

Dag 73 - New Life 101 Actionday!

Idén till den här dagen fick jag när vi gjorde årsmålsättningen. Som föreläsare blir det en hel del stillasittande under veckan. Resor i bil och på tåg, kundsamtal på kontoret. En och annan coaching och konsult uppdrag ger samma stillasittande tillvaro. Därför har jag brainstormat en hel del på hur man kan få in aktiva moment i vardagen och då föddes idén med Actionday.

Syftet var att göra sånt som man normala fall gör stillasittande fast aktivt. Exempelvis sköter telefonsamtal gående, genomför möten under promenad etc. Kan konstatera att Actionday fungerade mycket bra. Har tränat hela sex träningspass idag, vilket är rekord under mitt nya liv.

Började med cykel till jobbet. En härlig dag för cykling. Lite lagom svalt och lite lätt fukt som gjorde att allting luktade fantastiskt gott.



Sedan hade jag ett möte med Hanna Friman på Areima. Vi körde mötet med en promenad i bra tempo i Annelundsparken. Första gången som jag träffade Hanna dedikerat på det här sättet. Hon är så himla duktig på det hon gör. Vi var verkligen animerade i mötet för tiden bara sprang iväg och vi fick rusa där ifrån för att hinna till resten av dagen. Hann med andra ord inte med att ta en bild på henne men här kommer en länk till deras hemsida i alla fall: http://www.areima.se/

Tog dessutom den här bilden från Annelundsparken på väg till kontoret. Vilken oas vi har. Det är som Central Park i New York fast bättre.



Pass nummer tre körde jag på lunchen då jag hade en hel del småärenden som jag hade samlat på mig. Tog verkligen uppgiften på allvar och körde power-walk modell hårdare. Var helt plaskvåt när jag kom tillbaka till kontoret.

Sedan var det dags att cykla hem och koppla på cykelvagnen så jag kunde hämta ungarna på dagis. Det här fjärde passet blev nästan en och en halvtimma långt. Kändes väldigt pigg i benen i alla fall. Var förberedd på att det skulle gå åt en hel del energi så jag har haft en hel del extra snacks med mig på kontoret för att ladda.



Det femte passet fick jag på köpet av kidsen eftersom de tyckte det var så roligt att cykla. När vi hade käkat middag begav vi oss ut på ännu en cykeltur. Jätteskönt.

När nu kidsen har lagt sig skall jag sätta mig på spinningcykeln en stund. På så sätt har det blivit nästan sex timmars träning idag. Bra jobbat Jesper.



Actionday rocks!




Dag 72 - New Life 101 Im a biker!



Rekordfart på cyklen igen. Visste inte om jag skulle våga ta den här bilden för det blåste en hel del och fort går det som synes. Det är så skönt att maxa ut. Imorgon blir det utmaxning på högsta nivå för jag har nämligen bestämt mig för att ha en ACTIONday. Det innebär att jag skall få in träning i alla moment hela dagen. Rapport imorgon!


MålBILd!



Det känns viktigt för mig att ha en svensk bil eftersom jag arbetar, mestadels i alla fall, för företag i Sverige. Jag har en enorm tro på att handla lokalt och regionalt. Läs gärna inlägg http://jespercaron.blogg.se/2010/april/saab-9-3x.html

I början av året satte jag upp som mål  att vi skall byta bil i år. Numera sitter det bilder på Saab 9-3 överallt. Det är så häftigt med målbilder hur det sätter igång processer inombords. Jag menar, egentligen är det bara en bil, men arbetsmoralen jag får av att tänka på målet är helt ovärderlig. Det fina är att när jag lämnar ungarna på dagis så står det en Saab på parkeringen. Jag blir med en gång superladdad. Om jag inte vaknat till innan dess så är jag garanterat vaken efteråt.

Hur triggar du dig för att må och prestera bättre?
Hur skapar du laddning för att uppnå dina mål?









Dag 71 - New Life 101

Körde ett rejält cykelpass på måndagen. Kändes skönt att få köra ett lite hårdare pass igen. Det har varit mycket lågintensiv träning ett tag. Har för avsikt att maxa rejält veckan som kommer. Skönt att Malin kommer hem så jag får lite assistans hemma.


Nomi kan själv



Har försökt truga i Nomi mat i säkert 45 minuter. Ingenting fungerar. Eftersom jag sedan länge har ledsnat på att sitta där och truga låter jag helt enkelt Nomi äta för egen maskin. Då slinker den här portionen ner i ett nafs. Vad som saknades var, skulle jag gissa, utmaningen. Behovet av att växa är inte att underskatta. Därför har jag låtit Nomi prova ett antal saker som hon inte har gjort själv under helgen. Det har fungerat fint. Sitter just och tänker på hur många människor det finns ute i världen som gör en dålig insats i sin livsföring för att de inte ges utrymme att växa.

Ger du din omgivning möjlighet att växa?
Får du själv möjlighet att växa av de omkring dig?
Har du möjlighet att utvecklas på ditt jobb?

Att växa är att leva!

Dag 70 - New Life 101 En bra dag



Idag var vi på Liseberg (Läs söndag) Har aldrig insett hur mycket träning det ger att gå till fots en hel dag. Väl hemma i Borås igen körde jag en timma trädgårdsarbete. Jag är helt slut i hela kroppen så helt klart har jag fått en bra dos med träning idag. Är jag nöjd med det här? Med tanke på att jag är själv med två barn så är jag mycket nöjd. I New Life 101 perspektiv så borde jag ha kört lite spinningcykel när jag lade mig men det här är helt ok.

Dag 69 - New Life 101 Mums

En heldag med ungarna. Blev en hel del bus och lek. En timma promenad och lite spinningcykel.

LIBRO Gruppen är sköna lirare!



Anlände exakt på slaget för att vara med på lunchen på LIBRO gruppens konferens. Satt och språkade med ett gäng säljare och kände med en gång att de var på hugget. Efter lunchen blev det trettio minuter ekonomisk rapport och sedan var det dags för två timmar motivation och inspiration. Flera i gänget var på hugget och jag tycker att vi fick ett par go'a timmar tillsammans och utvärderingarna visade samma.

Det blev inte all-time-high idag men ändå långt över snittet. Normala fall brukar jag kartlägga trenden årsvis men pga utvecklingen under våren så kommer jag nu att köra halvårs vis. Det stora antalet föreläsningar som jag gör nu till skillnad från tidigare år gör också att underlaget från ett halvår blir mer relevant än det hade varit för två år sedan. Stay tuned!

Väl tillbaka på kontoret hade jag fått två stycken mail från föreläsningsuppdrag från förra och förrförra veckan med en massa härliga ord i. Det känns som om jag har hittat något nu på sistone i mitt föreläsande som jag inte har haft tidigare. Helt klart på rätt väg. Sedan rev jag av en 30 minuters föreläsning för coachkollegor ursnabbt på U2 Företagscenter och därmed var veckan slut.

Bra Jesper.

Dag 68 - New Life 101 A hard time

Två stycken föreläsningar även idag sedan ilfart hem för att hinna träffa Malin. Fick dock till en timma träning på morgonen. Jag var så j-la osugen som man kan bli på att sätta mig på cykeln imorse. Fem minuter in på cykelpasset kunde jag inte fatta hur jag kunde vara så osugen. Visst är det häftigt!

Eftersom Malin åker till London med jobbet fyra dagar ville jag umgås med henne och avstod från en andra träning idag. För er som minns hur hårt jag pressade mig förra gången hon reste har jag bestämt mig för att ta det mer sansat den här gången. Jag var nämligen mentalt helt slut efter tolv dagar. Inte värt det. Däremot skall jag träna så mycket det går men barnen skall få avgöra hur stora de möjligheterna blir.

Det blir åtminstone lite kvällsspinning när ungarna lagt sig. Var så säker!


Girlpower! - Del 2 Hour of power

Det blev ett spännande möte tillsammans med tjejerna. Vi var i Onyx "vita" lokal. En lokal som normala fall används till Yoga. Det var en härligt mysig stämning i lokalen och en mycket entusiastisk grupp kvinnor. För egen del är jag nöjd och utvärderingarna får mycket Ros. Däremot kände jag redan vid genomförandet att det var ett par grejor som skall bort.

Har saxat lite från utvärderingarna:
Det skulle varit mycket längre!
Alla berättelser var väldigt bra!
Övningen med bubblan och kärleksövningen var bäst!


Ungefär samma saker som jag själv tyckte fungerade bäst. Skall bli roligt att arbeta vidare med det här materialet.

Girlpower! Del 1 - Upptakt



Så var det då dags för en ny spännande förelsäning. Det hela började som en idé som jag och Emilie diskuterade. Idén var att jag skulle designa en föreläsning för bara kvinnor. Har under årens lopp provat ett antal moment där jag fått en väldigt tydlig skillnad i omdömen av män och kvinnor. Historier där männen har sagt att "den där historien var det löjligaste jag hört och där kvinnorna om samma story sagt att "den där historien var verkligen det bästa jag hört".

Historier och övningar som har fått den typen av feedback har bara fallit bort till förmån för annat material. Nu tog jag däremot fram allt detta och testkörde. Jag är överväldigad av att så många trotsade sommarvärmen och bokade sig till föreläsningen.

Vi har dessutom inte haft turen på vår sida inför planeringen av den här föreläsningen. Bland annat hade Grand hotell i Borås slarvat bort vår bokning. När vi väl skulle börja detaljarbetet visade det sig att vår bokning helt hade försvunnit (!). Man hävdade då att vi missskött betalningen vid en föreläsning som vi arrangerat tidigare i år. Saken är bara den att vi inte har haft någon föreläsning tidigare i år... Då insåg konferenspersonalen att det var en annan kund som hade haft ekonomiska problem... Fattar ni hur snurrigt det här låter? Saken blev inte bättre av att det dessutom hade blivit fullbokat under tiden som man plockat bort vår bokning. Man visade då inte något som helst intresse för att kompensera sin miss varför vi valde att flytta föreläsningen. Sedan fick jag av en tillfällighet att det inte alls var fullt på Grand så det verkar helt klart som om man urusel koll på sin administrativa verksamhet.

Minns dessutom så här i efterhand att det var oerhörda problem när jag körde min Lev Nu föreläsning på Grand förra året. Vi kommer med en hel del utrustning och effekter när vi kör denna föreläsningen varför vi alltid har en checklista med punkter som vi kräver av de lokaler som vi bokar. Bland annat ingår det att vägen från lastbrygga till lokal måste vara kort så att vi snabbt skall kunna forsla in all utrustning. Dessutom är det viktigt att vi kan använda rökmaskin varför vi alltid kontrollerar om det funkar med fläktsystem och brandlarm i förväg. Döm om vår förvåning när man förklarade att det inte alls går att koppla bort brandlarm och att man ogillar kunder som kommer med mycket utrustning...

Man hävdade då att vi inte alls hade upplyst om det här vilket är fullständigt fel med tanke på att vi har två hela A4 sidor med frågor som vi ALLTID kollar. Eftersom pappret är ifyllt så vet vi att vi kollat av frågorna. Från det samtalet går det med andra ord inte att ta miste på vad vi är för en typ av kund när vi bokar.

För att se det positivt har vi nu gjort om checklistan så att vi fortsättningsvis alltid skall få uppgifterna faxade med underskrift från konferensanläggningen för att det aldrig mer skall hända. Bra va?

Kort sagt är mitt intryck efter de här turerna att Grand Hotel i Borås sucks big time!



Dag 67 - New Life 101 Busy day

Idag var det två föreläsningar som gällde. Svårt att få ihop träning då med åtta timmar på tåg dessutom. Fick till en promenad i Alingsås i alla fall innan jag skulle på tåget mot Stockholm. Sedan fick jag rusa till tåget mitt på dagen. Med tanke på hur jag fick råspringa så blir det en liten bonuspoäng för det här. Idén var också att jag skulle träna ett tredje pass efter föreläsningen på Onyx men där uppstod ett problem i min plan. Gymmet stängde nämligen exakt när vi slutade föreläsningen. Det fick bli en kort sväng på spinningcykeln hemma istället.

Är inte helt nöjd med den här typen av "fusk" träning. Även om jag för all del rör på mig och efter bästa förmåga försöker hitta träningstillfällen in emellan så är det inte som de riktiga passen. Försöker dock att tänka att bara attityden och ambitionen att vilja skapa träning ändå är beundransvärd. Skall försöka maxa rejält nu när vi går in i sommarsäsong.


Med andan i halsen



Jag tog den här bilden från Convatecs konferenslokal. Ser det inte lite ut som ett amerikanskt collage område? Det blev ett speciellt möte idag med personalen. Hade fått inte mindre än tre olika teman att köra under två timmar och sådant är lite trixigt att få ihop. Dessutom var det ultra viktigt att vi slutade i tid eftersom jag endast hade en halvtimma att ta mig via tunnelbana och på tåget.

Jag märkte hur snabbt klockan gick. Det blev cirka femton minuter språngmarsch till tåget. Dörren slog bokstavligt talat igen bakom mig. Hade jag föreläst 15 sekunder till så hade jag missat tåget. Fick torka svett en bra stund för att komma ner på jorden. Blir en halv träningspoäng för den insatsen. :)

När jag väl började landa ombord på tåget kom jag att tänka på en av mina kollegor och en mycket god vän Olof. Han missade en föreläsning förra veckan pga en miss i kalendern. Jag tänkte då att det där skall aldrig hända mig. Nu inser jag hur naivt det var att tänka så. När man har så många föreläsningar, tågförbindelser och små detaljer som kan fallera så är det väl egentligen bara en tidsfråga innan det händer. Tycker själv att jag har ett bra bokningssystem och alltid satsar på att ha goda marginaler när jag reser långt men ibland är det tajta girar som idag. Jag är glad att jag har marginalerna på min sida idag.

Är dessutom väldigt laddad eftersom en snabb summering av utvärderingarna visar att det kan bli all-time high från dagens föreläsning. Det blir i sådana fall tionde gången i år som jag slår mitt personliga rekord från utvärderingar.


Dagens dubbel



Idag blir det två föreläsningar. Sitter på ett X2000 på väg mot Stockholm och ser ett somringt Sverige passera förbi. Det är verkligen härligt nu. Första föreläsningen blir för ett företag som heter Combatec och sedan blir det ilfart hem för att hinna med kvällens andra föreläsning.

När jag började i branschen tyckte jag att det verkade helt otroligt att göra två föreläsningar på en och samma dag. I år kan jag konstatera att det här har hänt mig ett antal gånger. Det känns helt klart som om jag är på rätt väg.

Neo äter quinoa



Jag och Malin kämpar en hel del med Neo och maten. Han tycker nämligen att det mesta är äckligt. I jakten på nya recept och nya infallvinklar provade jag igår att ge honom quinoa och det slank ner. Mums filli-babba. Skönt att det alltså finns ännu en maträtt på listan.

Jag är dessutom lite skeptisk till att tvinga på allt för mycket. Vi har som enda regel att man alltid smakar.

Dag 66 - New Life 101 Powerwalk rocks

Tog en härlig promenad i Annelundsparken idag. Inser att hela det här inlägget hade vunnit på att jag haft lite bilder att visa men batteriet var slut visade sig. För er som inte varit i Borås kan jag berätta att det är en ordentligt tilltagen park som ligger ett stenkast från centrum. Jag bjöds på många härliga lukter och intryck. Ett bra sätt att träna på. Skall visa bilder nästa gång det beger sig. Har en tanke att jag skall prova på en joggingrunda någon dag också.


Vad vet vi egentligen?

Träffar ibland på människor som är såååå duktiga på att avgöra vad folk är för skrot och korn. Hur snabbt dömer du en människa? Jag själv tvingas erkänna att jag går i fällan då och då. Ju mer jag lär mig om människor så inser jag dock att första intrycket sällan ger en komplett bild av det som pågår på insidan. Det kan däremot ge ledtrådar eller uppslag för hur saker och ting ligger till men inte hela bilden.

Däremot är det svårt för att inte säga omöjligt att fejka en känsla. I det komplexa uttryck som utgör en människas känslokod verkar det omöjligt att fejka lycka om man är ledsen eller ointresse om man är intresserad osv. Hela vårt väsen skickar signaler hela tiden utan att vi tänker på det. Mycket spännande.

Hörde en bra historia idag från en av de jag coachade som beskriver fenomenet på ett bra sätt.

Det hela ägde rum på en matmarknad här i Borås. En man står före i kön och har köpt barnmat, blöjor, ost och ett sexpack öl. När mannen skulle betala saknades det pengar på kortet varför han lägger bort blöjpaketet. När de provar att dra kortet igen fungerar det fortfarande inte. Då plockar mannen bort barnmaten men inte heller det fungerar. Då tar mannen bort osten och då går köpet igenom.

Utifrån det här är det ganska lätt att utläsa vad som mannen just vid det här ögonblicket värderade högst. Mer än så vet vi inte. Här på Actionplant kontoret har vi vänt och vritt på den här historien en hel del nu. För det kan finnas en hel del alternativ till den förklaring som vi uppfattar som mest självklar.

Ett uppslag som är möjligt är: Mannen kanske hade ost, blöjor och barnmat hemma och skulle bara köpa till lite för att det säkert skulle finnas hemma. Däremot var ölen slut just den dagen skulle grabbarna se på fotboll och dricka ett par öl tillsammans. Men någon tänker kanske så här att då kan man åtminstone utläsa att han dricker öl men inte ens det är säkert om vi tittar tillräckligt stort. Mannen kanske hade lovat att köpa öl åt en kompis som inte hann just den dagen och därför kände mannen det viktigare att hålla löftet till kompisen än att tänka på sig själv oavsett vilka varor det gällde.

I de två perspektiven kan handlingen framstå som mer "vettig".

Stephen Covey berättade en gång en historia för mig som jag tyckte var fantastiskt bra. Den ägde rum en gång när han åkte tunnelbana i New York. Ombord i vagnen fanns en pappa med sina två barn. Barnen var sjövilda och oerhört störiga. Stephen blev mer och mer irriterad för att pappan inte bad barnen att lugna sig. Till sist kunde han inte hejda sig utan säger åt pappan att han minsann fick ta ansvar för sina barn och inte låta dem hålla på som de gjorde. Pappan svarade då lågmält: Jo, jag antar att du har rätt. Du förstår, barnens mamma dog idag så jag antar att de inte vet hur de skall hantera situationen och ärligt talat vet jag inte riktigt själv vad jag skall ta mig till.

Just därför måste vi sträva efter att:

Var kärleksfull för du vet aldrig vem som mest behöver din kärlek!
Var förstående för du aldrig vem som suktar efter att bli förstådd!
Var lyhörd för du vet aldrig vem som verkligen längtar efter att få sin röst hörd!
Var tacksam för du vet aldrig när det som betyder mest för dig försvinner!

Du har aldrig fått någon att må bra i onödan!

Lev Nu - För allt vad du är värd!




Dag 65 - New Life 101 The power of SOPTIPPEN!



På min cykeltur till kontoret så ligger en soptipp eller avfallsstation som det egentligen heter. I Borås samlar vi inte sopor på hög i någon större utsträckning utan sorterar och återvinner en hel del. Därav namnet avfallsstation. Att allt inte återvinns märks däremot en riktigt varm sommar dag eller en dag då vinden blåser kraftigt i "fel" riktning. Då kan man ibland känna en stark odör när man cyklar förbi.

Det fina med den här lukten är att man verkligen sporras till att cykla fortare! Idag luktade det något helt sannslöst äckligt varför jag blåste på som en galning. Var uppe i femtio kilometer i timman och det är rätt bra för att vara mountainbike :)

Resultatet av detta blev iaf att jag slog nytt rekord på korta sträckan. Bra jobbat Jesper. Foten dessutom intakt. Blir åtminstone ett cykelpass till idag.

Dag 64 - New Life 101 Mjukstart

Idag smet jag iväg till gymmet en sväng för att köra lite lätt. Foten känns ok men ville inte belasta den för hårt. Körde också lite överkropp för att få till ett lite längre pass. Det är verkligen inte samma sak att gymma själv som med min tränare Jörgen. Ger mig själv lite extra disciplinpoäng för den insatsen.


Dag 63 - New Life 101 Åååååååå

Valde att hoppa träning idag också pga foten. Den var säkert ok men det vore så snöpligt om det blev inflamation. Frustrerad är nog rätt ord för vad jag kände inför träning idag. Jag ville verkligen träna.

Dag 62 - New Life 101 Att våga eller inte våga

Bestämde mig för att avstå från träning helt idag. Jag kände av lite grann i hälsenan. Säkert ingenting att oroa sig för men under sex års tid har den här typen av signaler, pga träning, lett till 10-12 veckor på kryckor. Bestämde mig därför att ta det säkra före det osäkra och därför avstå från träning. Håller tummarna att det var falskt alarm.

Läste för skojs skull igenom bloggen och märker att det är en handfull gånger som jag har haft den här typen av signaler. Då har det ändå bara gått 62 dagar... Drar slutsatsen att jag fortfarande måste ha försiktighetsradarn på men kan också stolt konstatera att jag inte har haft några nämda avbrått i träningen just därför. Jag är på rätt väg och det känns så bra.

Karins 30års kalas



Var på ett härligt kalas igår hos mina kompisar Magnus och Karin. Från början skulle hela familjen varit med men Neo var lite krasslig så det bestämdes att Malin och ungarna stannade hemma. Det blev god mat och många härliga samtal. Kort sagt en sådan där perfekt kväll då allt bara stämmer. Är dock starkt orolig att all god mat gör att vägningen imorgon visar ett missvisande resultat. :)

Den bästa och den värsta dagen i mitt liv.



Den här dagen var länge en dag en oerhört smärtsam dag för mig. Min egen student var allt annat än lycklig. I stort sett hela min tid från högstadiet och gymnasiet var jobbig för mig. Jag kände då att jag inte dög och att jag inte var värd att älskas. I takt med att åren gick blev jag allt mer "lurig" i min jakt efter att hitta rätt. Sanningen var att jag hade en verklighetsuppfattning som var väldigt konstig och ju mer jag försökte desto värre blev det.

Hela tiden kände jag också att det var viktigt att ingen fick reda på hur dåligt jag mådde så samtidigt försökte jag bygga upp en bild av hur bra det var och hur framåt jag var. Trodde verkligen att ingen märkte det. :)

När det väl var dags för studenten så ändrades allt det där. Jag minns fortfarande hur jag vaknade på morgonen för att fira "den lyckligaste dagen i livet" och det kändes allt annat än det. Redan på morgonen insåg jag att något måste ändras. Jag var less på att spela någon som jag inte var och jag kände att jag behöver inte låtsas längre. Det visade sig på fler än ett sätt under den dagen.

Jag fattade då ett beslut som hänger med mig än idag. För som jag kände då så var det alla andras fel att jag mådde dåligt. Att alla andra var elaka, syniska och hårda. Så med den världsbilden bestämde jag att Ingen skall få mig att må dåligt mer i mitt liv. (Väldigt långt från det jag föreläser om idag men ändå ett rejält kliv framåt)
Många gånger sedan dess har jag kommit tillbaka till den känslan. Det är ett bra sätt att nollställa sig.

Som du säkert har räknat ut räckte inte det beslutet för att städa upp hela mitt känsloliv men det var där resan började.

Länge var därför studenten en smärtsam dag eftersom varje gång det hände så blev jag påmind om allt som var jobbigt och alla smärtsamma år. Det fina är dock att just det här med att bli påmind gör att man tvingas arbeta ännu mer med sig själv. Idag firar jag studenten som ett slags pånyttfödelse. Jag kan med stolthet se att mitt liv tog en vändning den där smärtsamma dagen för nitton år sedan.

Idag stod jag en lång stund och tittade på alla lastbilar som passerade och det slog mig att det var ganska många som stod där på lastbilsflaken och firade den lyckligaste dagen i sitt liv som såg ganska vilsna och härjade ut.

När jag stod där på min student så trodde jag på fullaste allvar att jag var den enda som kände så.




Dag 61 - New Life 101 Det är lunch!

Tränade på lunchen idag igen. Idag blev det intervall träning. Hann dock bara med ett pass. Det är rätt spännande hur mycket livet kan ändras på 61 dagar. Nu är jag missnöjd för att jag bara tränade ett pass på en dag. Då kunde jag vara glad om jag kom i väg till gymmet två gånger på en vecka. Helt klart ett nytt liv in the makin'.


Monsterproducenten Jesper i farten



Det är sällan jag hinner göra några producentjobb numera men jag brukar acceptera ett eller två uppdrag per säsong för att det får mig att må så himla bra. Har en kille som heter Peder som spelar in ett album just nu. Under det senaste halvåret har vi spelat in tio låtar som är grymt bra. Idag spelade vi in sångpålägg. Han är en enorm sångbegåvning och kompositör.

Jag är tacksam för förtroendet. Han har dock fått arbeta en hel del med sitt tålamod då jag har fått boka om tider tusen och en gång på grund av föreläsningsuppdrag. Nu börjar vi dock närma oss slutet. Skall bli kul att få färdigt skivan.

Dag 60 - New Life 101 Idag behövdes disciplin

Lyckades träna hela tre pass idag. Spenderade två timmar på cykel utomhus i regnet. Regnet öste ner när jag cyklade hem. Då känner man tydligt att man vill brista ut i sång och sjunga Singin' in the rain! :)



Någon tycker att det kanske verkar lite bökigt att cykla i regnet en timma och sedan komma plaskvåt till jobbet. Man kan väl säga att det inte kräver något direkt genidrag att räkna ut att det är bra att ha åtminstone ett torrt ombyte på kontoret. För min del har jag dedikerat en hel hylla för ombyteskläder. Där finns alltid ett par extra träningskläder, ombyteskläder och kläder för olika väder. Aldrig skall jag kunna använda ursäkten: Ehh, jag har inga kläder med mig...



Körde dessutom personlig träning med Jörgen idag. Då vet man att det blir träningsvärk imorgon. Vi maxade rätt rejält idag. Jörgen var uppenbarligen nöjd för han kom förbi med en smoothie när jag satt i Jacuzzin efteråt. Blev inte mycket till bild men jag kan intyga att det var en skön femtonminutare i det varma vattnet och med en smoothie på lite härliga bär och frukter. I like!


Dag 59 - New Life 101 Träna, träna, trä-äna!

Smet ifrån innan lunch och körde ett pass på gymmet. Det blev 40 minuter kondition på de olika maskinerna. Passade också på att testa löpbandet ett par minuter. Skönt!


Final med Boråsgänget



Det blev en helt fullsatt konferenslokal när vi hade säsongens sista möte med Borås Toastmasters Club. Vilket år vi har haft tillsammans. Alla har gjort sådana enorma framsteg. Det är helt otroligt att folk åker 8-10 mil varannan vecka för att vara med och skapa mötena. Det kallar jag commitment. Det innebär förmodligen också att vi gör någonting rätt. Är så himla stolt över att få vara en del av den här gruppen. We rock!

Dag 58 - New Life 101 Rekordlopp idag

Lyckades slå rekord idag på cykeln. Den långa turen till jobbet på under 50 minuter. Skönt. Dags att cykla hem efter en intensiv dag. Det blir reflexväst och trippellampa. En riktigt härlig dag idag.

Dag 57 - New Life 101 Träning igen

Denna veckas vägning resulterade i en viktuppgång. 97 kilo visade vågen. Normala fall hade jag säkert blivit sur över det här men i mitt nya liv med all träning så inser jag att det här bara beror på att jag inte har rört mig så mycket på grund av mitt onda knä. Att det dessutom blev en hel del grillande i helgen gjorde säkert sitt till :) Vad jag försöker säga är att jag älskar mitt nya liv mer och mer för varje dag.

Idag var det ösregn så det var en fantastisk dag att börja cykla igen. Faktum är att jag var alldeles överlycklig över att knät var helt så jag tänkte inte på att det regnade. Det var först när jag kom till kontoret som jag insåg att jag var helt plaskvåt. :)



Tog den här bilden när regnet lugnade sig lite. Nu är det snart dags för pass nummer två och kan konstatera att himlen är klarblå!

En helt ny känsla!!

Som du säkert redan är medveten styr hur vi använder kroppen de känslor vi känner i betydande utsträckning.
Det händer någon enstaka gång att jag får mothugg på det här när jag föreläser. Mycket spännande faktiskt eftersom det är så oerhört lätt att bevisa sambandet. Dessutom finns det tonvis med seriös forskning och studier som stödjer detta faktum. Men för sakens skull kan jag ge exemplet med träning. Om du någon gång har varit lite låg och går och tränar en timma så att du blir svettig. Kan du ens komma ihåg varför du var låg innan då?

Därför var det kul när Neo kom och berättade om en ny känsla som han hade uppfunnit. Han kallade den för "Gladarg" och det är, som du säkert kan räkna ut, en kombination av att vara glad och arg på samma gång.
Jag frågade Neo om han kunde visa hur det ser ut när man är gladarg och det kunde han ju självklart. Se på bilden!



Som du ser på bilden så rynkar han ihop näsan och partiet vid ögonen (som när man gör känslan arg) och sedan sätter han ett stort leende till den här känslan (som man förstås gör när man är glad) Det lustiga uppstår förstås om du på allvar försöker kombinera ihop känslorna. Det uppstår en känsla i kroppen som jag aldrig har känt förrut!!! Kan inte riktigt säga om jag gillar känslan eller inte. Rent logiskt sett är det väl så att man sällan, för att inte säga aldrig, är arg och glad på samma gång, varför känslan känns fullständigt ovan och konstig.

Prova själv så får du se!


Dag 56 - New Life 101 Massive Action

Idag var knät avsevärt bättre. Jag och Malin passade på att maxa ut i trädgården. Bland annat demolerade vi ett skåp från början av 1900 talet. Det slår mig hur mycket saker och ting har ändrats på 100 år. Skåpet var i massivt trä och vägde över 100 kilo. Det tog en bra stund att få isär det. Tänker just på hur bräckliga de möbler vi omger oss idag med är. Det är inget massiv trä på 5 centimeter där inte. (Jag skojar inte. Mätte upp de stödjande benen och de var bokstavligt talat över 5 centimeter breda)

Så här såg eländet ut i alla fall.



I all arbetslust och härlig sommarvärme glömde vi av att det var Sveriges nationaldag.

Nomi hoppar studsmatta



Nomi älskar att hoppa studsmatta. Jag blir så imponerad över hur barnen utmanar och pushar sig själva och är överlyckliga. Tänk vad mycket vi vuxna vi kan lära oss om attityd genom att studera våra barn. Jag slutar aldrig över att häpnas över detta. Så coolt.



Dag 55 - New Life 101

Ingen träning idag heller. :( Däremot ett betydligt bättre knä. Känns som om jag kan sätta igång lite imorgon.

Nomi på bushumör



Nomi kom på att man kan ha två nappar i munnen samtidigt idag. Det kanske är dubbelt så gott, vad vet jag.
Mamma och pappa var i alla fall förbi och visade sin nya husbil så ungarna lekte en bra stund i den trots värmen.



Jätterymlig inuti som synes. Jag brukar alltid känna mig inknödd i en husbil/husvagns miljö men den här fungerade för mig. Fick för mig att det var högre till tak i den här bilen än vad jag har varit med om tidigare. De var väldigt lyckliga och nöjda i alla fall. Känner jag dem rätt så blir det en hel del äventyr under sommaren. Jättekul.

Actionplant på jobbmässa!



Hade det stora nöjet att representera Actionplant på jobbmässan idag tillsammans med Anna Ruttledge. Anna är verkligen en coach som jag högaktar. Hon är inte bara extremt duktig i det hon gör utan hon har också ett stort hjärta och ett enormt engagemang. Trots att vi träffats en hel del senaste halvåret var det första gången vi fick chans att prata med varandra idag.

Det var många som trots vädret letade sig in på mässan och det kändes som vi fick fin respons hos de vi samtalade med. Träffade på några som varit på mina föreläsningar under året. Dessutom fick jag en stor kram av en av dem. Sådant värmer alltid extra. Jag blir verkligen varm i hela kroppen när någon har lyssnat och gjort något med det som jag föreläser om. Jag är extremt ödmjuk för min ringa insats i det hela men att få ha varit med och så ett frö och sedan få höra om den tillväxt som skett är alltid jättekul. Det är då mitt liv på allvar känns värt att leva. Jag är grymt tacksam för att jag har fått möjligheten till detta.

Dag 54 - New Life 101 PT med Jörgen, Stilstudie i bröstpress :)



Fokus Jesper! Fokus!



Vi bygger! En repetition i taget!



De sista repetitionerna gör rätt ont! eller hur?



Och här kompenserar jag med högeraxeln. Dags att avsluta detta set.

Styrketräning blir så jäkla härligt tillsammans med Jörgen. Han kan alltid få mig att kräma ur en massa power som jag inte trodde fanns. Jörgen rocks!


Föreläsning för personal på SP



Ett glatt gäng var samlade i en stekhet konferenslokal i Annelundsvillan. Beundrar verkligen deras tålamod och fokus i värmen. Personalen var på hugget och jag tyckte att jag nådde fram bra. Utvärderingarna visade också ett bra resultat. Enhetschefen sade att det var den bästa föreläsningen han varit på. Full respekt för en sådan åsikt men i mina egna ögon var det inte en optimal föreläsning.

Fick en bra idé när jag ögnade igenom utvärderingarna. Det var några som efterfrågade källor till det som jag talade om. Brukar generellt inte ta upp vilka vetenskapliga grunder jag bygger föreläsningen på även om sådana självklart finns. Idén är att ha med en kort referenslista för de som önskar. Skall sammanställa den i helgen. Det skall med andra ord aldrig bli någon mer utvärdering där någon kan raljera över brist på källor. Bra med utvärderingar just därför. De största förbättringarna jag gjort i mina föreläsningar är sådant som kommit fram under insamlandet av detta material.

Dag 53 - New Life 101 Stillhet

Ville så gärna träna idag men knät sätter stopp. Jag har hört fler än en idrottsman som berättat om det där passet som de aldrig borde ha tränat och så var det för mig idag. Knät var bättre men inte helt bra. Bestämde mig för att inte chansa.

Dag 52 New Life 101 Pain, pain, pain

Har haft ohyggligt ont i knät idag. Åt ett par värktabletter för att klara av dagen idag. Det är alltid med blandade känslor som jag stoppar i mig medicin men idag fanns det inget alternativ. Jag klarade inte av att hålla fokus på dagens uppgifter på grund av smärtan. Det är inte första gången jag har haft ont i knät. Ofta kommer det när jag leker för mycket med Neo på knäna. Det fina är att det oftast har gått över väldigt snabbt. Om smärtan lagt sig något imorgon skall jag träna åtminstone ett pass armcykel. Häng i Jesper. Skynda långsamt.


Möte med Emilie



Arbetade med Emilie idag. Vi har en hel del spännande på gång. Hon är så otroligt duktig. Jag får relevant feedback på de idéer jag kommer med. Samtidigt är hon full av kreativa idéer som hon bidrar med. Vi får alltid ut något nytt spännande när vi arbetar ihop.

Dag 51 - New Life 101

Det blev två träningspass idag. Hade lite ont i knät efter att jag lekte med Neo i helgen. Har haft det en gång tidigare. Det hindrar mig dock inte i träningen som tur är.

Hur bra kommunicerar du?

Det här med kommunikation är spännande. Aldrig tidigare i historien har vi utsatts för så mycket information och ändå verkar det som om vi mer än någonsin saknar de kloka orden. Har på senare tid erfarit ett par exempel på hur till och med det enkla kan vara svårt för en del människor. Som brevbäraren vid vårt kontor exempelvis. Jag har haft en skylt i över 1,5 år nu på min postbox med följande budskap:



Ändå får jag samtliga utgåvor av telefonkatalogen. Jag får fem olika telefonkataloger varje år som jag aldrig läser. Jag har gjort en väldigt ovetenskaplig undersökning bland ett stort antal bekanta och alla säger samma sak. Ingen använder katalogen. Det innebär att väldigt mycket naturresurser går åt till att skapa något som verkar väldigt meningslöst. När jag vill hitta en person eller ett företag så använder jag internet eller min mobiltelefon.

Jag tycker att jag dessutom har varit väldigt tydlig i mitt budskap utan att för den skull vara oförskämd. Sprang däremot på ett annat exempel på inte fullt lika smidig kommunikation idag. Avsändaren är vaktmästaren där vi hyr och han är uppenbarligen missnöjd med hur några hanterar stängningen av porten till garaget varför han skickar ett första budskap på det här sättet. Han går så att säga ut lite löst:



Det går inte att ta miste på vad han menar. Funderar på om det är han som är osmidig eller om det är jag som är för mjuk i min framtoning. Kanske måste vi ta i överkant för att nå fram? Ser man kvällstidningarna så finns det inget nyanserat språk längre. Det är chock, skandal och katastrof om vartannat. Försök att se en löpsedel framför dig där Fredrik Reinfelt blev "lite små irriterad" på Mona Sahlin. O,nej. Hade något inträffat hade det självklart stått rasande eller ursinnig. :)

Så jag kanske måste ändra min skylt. Jag kanske måste välja ett mer direkt språk för att nå fram till brevbäraren. Jag har spånat på ett par exempel inspirerade av vår vaktmästare:

"En telefonkatalog till och jag svetsar igen brevinkastet!"
"Jag bombhotar alla som lämnar telefonkataloger i min postlåda!"

Vad tror du?



RSS 2.0