PeakOil eller?

 
Slog nytt rekord när jag var och tankade idag. Förutom nivån på skatter och avgifter är det som bekant utbud och efterfrågan som styr prisutvecklingen. På senare år har vi inte haft några direkta skattehöjningar så då måste det vara marknadskrafterna som verkar. Träffade en nationalekonom som sade att oljepriset ofta går ner under lågkonjunktur eftersom efterfrågan minskar. Inte denna lågkonjunkturen dock, den värsta sedan 30-talet.
 
Min giss är att vi nu upplever det som kallas för PeakOil. Runt om i världen har flera historiskt stora fyndigheter redan sinat eller håller på att sina. Man får leta sig till mer och mer ogästvänliga och svårtillgängliga platser för att bryta oljan. Tyvärr har oljan räckt för länge. Det hade varit bra om den tagit slut redan under 80-talet med tanke på den globala uppvärmningen.
 
Det är spännande att fundar kring vad som hade hänt med oljepriset om vi hade gått in i en gigantisk högkonjunktur just nu? Om efterfrågan hade ökat radikalt? Helt klart hade vi då fått se bränsleräkningar som får min rekordtankning att verka som rena fyndet.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0